Öppet brev till Peab

att få svar på ett brev från Peabdirektören Paulsson kan ta sin tid.
Vi väntar fortfarande på svar /se datum/.
Efter lång väntan skickade vi en kopia på brevet-men inget svar...
Direktör Mats Paulsson kanske aldrig svarar på brev.
Som en affärsidé.

Nätverket R I S                                                                 

Enköpings Stads Hembygdsförening

Kryddgårdsgatan  8

745 35  Enköping                                                                  Enköping den 5 april 2006

 

 

Mats Paulsson

Direktör Peab

 

Angående Peabs hantering av Stadshotellet i Enköping

 

I en intervju i "Måndagsporträttet" (Sydnytt och i Landet runt) med rubriken "Bjärebon som startade ett imperium" berättar Du om hur Ditt företag Peab startade och vad det utvecklats till. Vi imponeras av det Du förmedlar i denna intervju, som är intressant ur flera synvinklar.

Du berättar att Du fortfarande bor nära den bondgård där Du växte upp och hur Du som 14-åring köpte en traktor tillsammans med Din bror Erik. "Bröderna Paulsson" från början. Starten för Peab. "En Amerikansk dröm i skånsk tappning", som reportern säger. I dag är Peab ett av Sveriges mest framgångsrika företag med 11 000 anställda.

Vi imponeras inte minst av Ditt samhällsengagemang, med bland annat stiftelsen, som delar ut pengar till ungdomar och äldre

 

Några citat från intervjun som vi tagit fasta på:

"Arbetsglädje har vi alltid haft både Erik och jag och ingenting har vart omöjligt. Det värsta jag vet är när folk säger att det går inte Dom orden vill jag inte höra, för allting går."

Du säger vidare: "Makt det får man när man uträttar någonting, och visst har man makt men jag har aldrig velat missbruka den."

Intervjuaren frågar vad hembygden betyder för Dig och Ditt svar blir:

"Ja, den betyder allt för mig, och kanske litet för mycket, och det känns jobbigt ibland när man vill göra saker och ting för sin egen hembygd när man feltolkar detta och går ut med fel information, tycker jag. Här hemma känner man ibland att det är en enorm uppförsbacke."

 

Anledning till vårt brev är att vi, efter att ha tagit del av Dina uttalanden i Sydnyttsintervjun beträffande Din kärlek till Din hembygd, förvånas stort över att Du, genom ditt företag Peab nu så omilt vill fara fram med vår hembygd. Vi utgår ifrån att Du har stor respekt för andras engagemang och intresse för sin hembygd och att Du omöjligt kan anse att Din hembygd är den enda som är något värd.

Den hembygdsfråga det gäller för vår del idag är, hur Stadshotellet i vår stad Enköping hanteras. Alla instanser, inklusive regeringen, har sagt nej till att riva Enköpings Stadshotell. Ditt företags ? och därmed Din - åtgärd är nu, att låta hotellet enbart stå, trotsande alla demokratiska beslut, för att maximalt berika Dig och Ditt företag.

Vi förvånas också över hur Du kan låta din medarbetare, Lennart Anderén, närmast håna vår hembygd i olika media. Vi tror, eller vill faktiskt inte tro, att uttalanden som dessa är kända för Dig:

"Jag tycker att Enköpingsfolket har en bruksanda, folk i Enköping saknar framtidstro"

"Det är väl ganska välkänt att politiker och journalister anses ha låg trovärdighet"

"Kommunen får besluta vad den vill, men då får den vara beredd att betala?"

"Det finns inte en chans att vi kommer att bekosta en renovering"

"Jag vill inte gå in på vad vi kan komma att begära i skadestånd"

"Kommunen måste hålla oss skadelösa, när besluten drabbar oss?"

"Det behövs inte mycket mer för att vi skall bli fullständigt less. Jag vet bara ett ställe till där det är ungefär som Enköping."

"Det finns inget värde i Stadshotellet. Det är inget unikt bara för att det är gammalt."

"Det är meningslöst att dementera. Skulle jag dementera allt som står i tidningarna skulle jag inte kunna arbeta."

"Det här är omöjligt, det är för mycket pengar helt enkelt"

Intervjusvar på frågan om Enköping är en hopplös stad:

"Japp!"

 

Några fakta om Stadshotellet:

Kommunfullmäktige i Enköping beslutade 1987 att anta en stadsplan för Stadshotellet med Q-märkning som innebar bevarande av hotellets äldsta del som hotell. Beslut skedde efter skriftligt samförstånd med dåvarande ägaren.

 

Peab förvärvade hotellet år 2000 till ett mycket lågt pris, väl medvetna om gällande stadsplanebestämmelser, vilka gäller oavsett ägare.

 

Trots de tydliga anvisningarna om bevarande överraskade Peab året därpå med en ansökan till byggnadsnämnden om rivning och bygglov för en ny byggnad för butiker och bostäder. Därpå beslutade byggnadsnämnden om anstånd med att avgöra ärendet för att först pröva frågan om att upprätta en ny plan, en s.k. detaljplan. Detta ledde så småningom till ett planförslag som medgav rivning och senare till ett annat som innehöll bevarande men också med utökade byggrätter.

 

Efter debatt beslöt Kommunfullmäktige i Enköping den 28 oktober 2004 att med mer än två tredjedels majoritet anta detaljplan enligt bevarandealternativt. ?Stadshotellet i Enköping är så värdefullt att det inte får rivas?, anser kommunen..

 

I tur och ordning beslutade länsstyrelsen respektive regeringen genom Miljö och Samhällsbyggnadsdepartementet att avslå Peabs överklagande.

 

? Den antagna detaljplanen bedöms vara till fördel för den klagande då den i större utsträckning än den gällande motsvarar de förväntningar företaget  har att kunna använda fastigheten för bostäder och handel.? Ur Boverkets yttrande till regeringen.

Pressröster angående Stadshotellet:

- Ingela Lindh, Stadsbyggnadsdirektör i Stockholm, 2005: ?Var rädda om Stadshotellet?

- Den 24 nov. 2005: Boverket avstyrker Peabs överklagande.

- Konstakademien uttalar sig om Stadshotellet: ?en stor sak för Sverige?

- Länsantikvarie K. J. Eklund, Uppsala 2003: ?Stadshotellet är en byggnad av samma dignitet som Vårfrukyrkan?

- C:a 300 spaltmeter har skrivits om Stadshotellet i lokal- och regionalpress

- Nära 5000 namnunderskrifter har samlats in för ett bevarande av Stadshotellet

 

Vi avvaktar med intresse Ditt svar på detta brev och hoppas att Du verkar för ett snart genomförande av den antagna detaljplanen  Sålunda med en upprustning och ett bevarande.

 

Högaktningsfullt

För Nätverket R I S (Riv Inte Stadshotellet i Enköping)

 

Anna-Lena Eriksson, Hasse Eson, Siv Godberg, Anders Grape, Ulla Hedin, 

Göthe Käck, Åke Nordström, Sven-Erik Ström, Solveig Zander

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Tomas Rådkvist

Det är nog bara byggföretag och möjligen andra i monopolställning som kan behandla sina kunder, som ju kommunerna är, på ett sådant vedervärdigt sätt som PEAB gjort och fortfarande få uppdrag. Man kan undra vad det beror på, många byggföretag inklusive PEAB har ju blivit fällda i domstol för kartellbildning i asfaltläggning. Det känns inte särskilt långsökt att ana det samma i detta fall när PEAB får alla stora kontrakt med kommunen.

Motbjudande hantering, särskilt som PEAB lovade att renovera hotellet och som tack fick köpa Sparbankshuset mm billigt. En vecka efter att de fick lagfart så drog de tillbaka löftet. Skall kommunen verkligen fortsätta att samarbeta med så oseriösa byggföretag?

/Tomas

2008-04-16 @ 16:37:18
URL: http://tomasradkvist.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0