Kulturbesök i Enköping

Kulturbesök i Enköping

Den 9 april var styrelsen för Riksförbundet Sveriges Museer (RSM) på besök i Enköping för att bland annat titta på Stadshotellet.

Riksförbundet har ett stort antal medlemmar och fungerar som opinionsbildare och agerar för museernas gemensamma intressen.

Den plattform som RSM utgör är en påtaglig maktfaktor inom kulturområdet.

"När det gäller stöd i ekonomiska, juridiska, och andra för museer specifika frågor är den gemensamma erfarenhetsbank som medlemsinstitutionerna utgör, eller av Riksförbundet initierade utredningar av gemensamma problem med förslag till lösningar stor hjälp."  

Besöket var givande på många sätt, samtliga styrelseledamöter som såg det i hönsnät inslagna hotellet uttalade en stor förundran över hur detta kan vara möjligt 2008.

Lars Amréus ordförande i RSM och chef för Statens historiska museer är mycket förvånad över att Peab är beredd att ta den här goodwillförlusten. Vi är klart bekymrade över att Stadshotellet är i det skick som det är i. Turerna kring Stadshotellet och Peabs agerande är numera välkänt i landet. Det är märkligt att Peab vågar agera så här i dessa tider när varumärken värdesätts så högt.     

Stadsantikvarie Ann-Charlotta Backlund, museichef för Stockholms Stadsmuseum uttalade sin förvåning över det orimliga agerandet i denna fråga. Robert Sjöö chef för Sveriges Järnvägsmuseum, Gunnar Nordlinder Postmuseets chef och Robert Olsson chef för Wasamuseet upprördes och förskräcktes över hur fastighetsägaren Peab missköter Stadshotellet.

Som ledamot i styrelsen för RSM och ordförande i kulturnämnden i Enköping finns det goda möjligheter att informera om fortsättningen i frågan om Stadshotellet. Det är av stor betydelse att ledande företrädare inom Sveriges museer får kunskap om hur Peab agerar mot en liten kommun och om de hot som man skrämmer kommunens politiker med för att tvinga fram ett rivningsbeslut. Sverige är rikt på museer! Det finns museer över hela landet, stora nationella institutioner och museer med regionala och lokala huvudmän och den goodwillförlust som Peabs agerande i Enköping medför kan bli omfattande.

 

Siv Godberg  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0